26.05.07

La UGT es planteja interposar una demanda contra el Corte Inglés per discriminació salarial

Post in General at 22:32 : Lectures¸ (669)

La UGT de Catalunya s'està plantejant interposar davant els jutjats una demanda contra El Corte Inglés per la discriminació salarial que pateixen els seus delegats i delegades als diferents centres de la companyia.

El nostre sindicat vol denunciar així que els increments econòmics que es realitzen per part de l'empresa van dirigits a representants de determinades opcions sindicals, mentre que els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya perden poder adquisitiu any rera any.

Aquests increments es realitzen, habitualment, a través del complement personal. Un complement amb una definició molt àmplia en el propi conveni, ja que va en funció de les característiques individuals del treballador, i que acaba sent utilitzat per l'empresa per fer pujades salarials individuals amb criteris que no venen determinats per la negociació col·lectiva ni es fan públics.

Per tant, és una realitat en l'empresa que la representació sindical determina en molts casos la desigualtat salarial. L'exemple el trobem en delegats que han format part de la UGT de Catalunya des de fa més de 20 anys i que veuen el seu poder adquisitiu mermat any rera any.


22.05.07

La UGT de Catalunya demana el recolzament del sindicat internacional de serveis UNI en el conflicte

Post in General at 17:37 : Lectures¸ (898)

El nostre sindicat detalla en una carta les actuacions d'assetjament que realitza l'empresa, amb el suport del sindicalisme 'groc'


El secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Óscar López, ha adreçat una carta a la responsable de l'Oficina Regional Europea de la Union Network International (UNI), la Federació Internacional de Treballadors de Serveis, Bernadette Segol, per posar en el seu coneixement la situació de persecució sindical que els representants de la UGT estan patint a l'empresa El Corte Inglés. Óscar López demana a UNI -que agrupa 900 sindicats de tot el món, un total de 15,5 milions de treballadors i treballadores- el seu recolzament i solidaritat en la defensa de les llibertats sindicals i dels valors democràtics pels quals la UGT de Catalunya treballa.

A la carta, el secretari general de la Federació de Comerç explica que El Corte Inglés ha iniciat, des de l'últim procés d'eleccions sindicals, una campanya de persecució i assetjament contra la UGT de Catalunya i els seus delegats i delegades, amb el suport del sindicalisme "groc" instal·lat a l'empresa. A la missiva s'indiquen les actuacions de l'empresa, que han portat el nostre sindicat a interposar 19 denúncies davant d'Inspecció de Treball. Entre d'altres:

  • Intents de què representants de la UGT de Catalunya abandonin el seu lloc de feina.
  • Canvis de departament de representants de la UGT de Catalunya, amb el conseqüent perjudici econòmic.
  • Negativa a lliurar documentació referent a temes laborals (l'empresa està obligada per la legislació) a representants de la UGT de Catalunya.
  • Limitacions en el repartiment de fulls informatius en els centres de treball per part de representants de la UGT de Catalunya.
  • Modificació de torns de treball i horaris laborals de representants de la UGT de Catalunya.
  • Incompliment dels requeriments de l'autoritat laboral, etc.
Com diu Óscar López en el seu escrit, "en aquesta reivindicació i lluita ens juguem que el sistema democràtic s'implanti a totes les empreses espanyoles, on els imperis econòmics estiguin sotmesos al respecte de les normes laborals i de la convivència ciutadana. No consentirem que existeixin dues classes de treballadors, els que poden exercir la llibertat i els que la tenen comprada; en aquest país només ens val una: que totes les persones siguin lliures per decidir per sí mateixes".

20.05.07

ELECCIONES SINDICALES EN EL HOTEL PRINCESA SOFIA

Post in General at 11:35 : Lectures¸ (765)

ELECCIONES SINDICALES EN EL HOTEL PRINCESA SOFIA

UGT revalida la mayoria absoluta en el Hotel Princesa Sofia con 8 delegados, 1 más que en las anteriores elecciones sindicales. Mayoria que se ha conseguido con el trabajo de 4 años de lucha y servicio a los/as trabajadores/as.

20.05.07

La inspección de trabajo considera necesaria una mediación del departamento en el conflicto de El Corte Inglés.

Post in General at 11:32 : Lectures¸ (791)


La UGT de Catalunya ya ha interpuesto 19 denuncias a Inspección de Trabajo contra los grandes almacenes.

El pasado viernes, 11 de mayo, tuvo lugar la citación de la Inspección de Trabajo a los representantes de la dirección del Corte Inglés y de la UGT de Catalunya por tratar las diferentes denuncias de nuestro sindicato contra la dirección del centro de Plaza Catalunya. Ante la evidencia que el conflicto laboral y sindical a El Corte Inglés tiene una dimensión más grande y al enterarse de las ya 19 denuncias que la UGT de Catalunya ha interpuesto a Inspección de Trabajo por discriminación sindical a diferentes centros de El Corte Inglés e Hipercor en Catalunya, la inspectora ha aconsejado a las dos partes que soliciten una mediación de Trabajo. Desde la UGT de Catalunya solicitaremos la mediación de Trabajo tal y como ha recomendado la Inspección, puesto que nuestra voluntad es poner fin a las situaciones de discriminación y persecución que sufren los y las representantes de nuestro sindicato a diferentes centros de El Corte Inglés y de Hipercor. Esperamos que la voluntad de la dirección del Corte Inglés, por el bien de sus trabajadores y trabajadoras, sea también la de buscar una solución a los problemas que se están produciendo a sus centros.


18.05.07

"La Piedra", l'instrument de compra de voluntats del Corte Inglés

Post in General at 22:23 : Lectures¸ (830)

La UGT de Catalunya denuncia que l'increment salarial i el repartiment de beneficis per vendes entre el personal és clarament discriminatori

Segons el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, l'increment salarial de què es veuen beneficiats els treballadors i les treballadores aquest 2007 és d'un 2,3%, que s'aplica des de l'1 de gener. Tot i així, en el cas d'El Corte Inglés aquest increment "només" afecta el personal base (vendedors i venedores, caixeres, mossos de magatzem, etc.), és a dir, que els comandaments (els responsables de seccions, sectors i plantes) queden fora. El sistema d'increment salarial per als comandaments és molt diferent. A El Corte Inglés es tracta de tot un clàssic, conegut com "la piedra".

Entre el 15 i el 30 de maig de cada any, es produeix una reunió entre la direcció del centre i els comandaments, on es tracten les vendes i els beneficis aconseguits en el darrer any, l'evolució de cada planta, etc. A aquesta reunió li segueixen les reunions personals, en què la direcció del centre es troba amb cadascun dels comandaments per valorar la seva tasca i comunicar els possibles ascensos i quina serà la quantitat de la seva "piedra", és a dir, com se'l pensa premiar (o castigar). Aquesta retribució econòmica que reben els comandaments serà enguany entre 3 i 4 vegades superior a l'increment salarial del 2,3% que reben la resta dels treballadors i les treballadores d'El Corte Inglés.

Des de la UGT de Catalunya denunciem que:

1) "la piedra" és l'instrument més clar que utilitza la direcció d'El Corte Inglés per comprar voluntats i controlar la plantilla en tots els sentits, inclosos el laboral i el sindical, a través dels comandaments.

2) D'altra banda, aquesta estratègia de treure una part de la plantilla del conveni per oferir-los millores per sobre d'aquest és clarament antisindical i contrària als interessos i drets generals dels treballadors, ja que aquesta part de la plantilla no només no se sent implicada en la negociació col·lectiva, sinó que a més interfereix i serveix de contrapés a favor de l'empresa.

3) El Corte Inglés està realitzant un repartiment de beneficis discriminatori entre els treballadors i les treballadores dels seus centres. Si l'empresa està augmentant les vendes i obtenint beneficis gràcies a la tasca de la seva plantilla, no considerem just que no premiï econòmicament a tots els venedors i venedores de manera tan generosa com ho està fent amb els comandaments.


14.05.07

Inspecció requereix a El Corte Inglés que lliuri a un delegat de la UGT la documentació sol·licitada

Post in General at 20:21 : Lectures¸ (698)

Queda patent la política antisindical que El Corte Inglés manté vers al nostre sindicat

La Inspecció de Treball ha tornat a convocar novament els representants de la UGT de Catalunya i d'El Corte Inglés arran d'una denúncia presentada pels nostres delegats el passat 23 de març i que posava de manifest l'incompliment que la companyia fa del conveni col·lectiu de Grans Magatzems.

Segons recull expressament aquest Conveni, els treballadors i les treballadores han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i que aquest calendari ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el treballador o la treballadora està obligat a treballar. Així mateix, però, el Conveni redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6.

No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, ha fet treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

En la reunió mantinguda avui, la UGT de Catalunya ha tornat a manifestar que l'empresa no vol lliurar la informació requerida pels delegats (calendari laboral individual, relació de treballadors amb contracte de dilluns a dissabte, etc.), vulnerant així la Llei Orgànica de Llibertat Sindical.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball ha requerit formalment que El Corte Inglés lliuri de manera immediata aquesta documentació als delegats de la UGT de Catalunya, donant la raó al nostre sindicat.


11.05.07

DECLARACIÓN DE LA RENTA

Post in General at 20:41 : Lectures¸ (1277)

Desde esta seccion sindical os informamos que a partir del día 14 de mayo se podrán realizar la declaración de Renta, para ello cualquier afiliado/a debera llamar a la federación para concertar fecha y hora.

Recordar que la realización de la declaración de renta es gratuita para los afiliados/as de UGT del sector comercio, hosterleria, juego y bingos.


11.05.07

El Corte Inglés declara davant de la inspecció de treball arran de les denúncies de la UGT de Catalunay per incompliment del conveni col·lectiu i persecució sindical

Post in General at 20:37 : Lectures¸ (639)

La Inspecció de Treball va citar a declarar el passat dilluns als representants d'El Corte Inglés i al secretari general de la Federació de Comerç de la UGT de Catalunya, Óscar López, arran de les denúncies presentades pel sindicat el passat mes de març per incompliment del Conveni Col·lectiu de Grans Superfícies i per persecució sindical.

La Inspecció de Treball va requerir explicacions i informació a El Corte Inglés sobre la denúncia de diferents delegats de la UGT de Catalunya de què l'empresa incompleix l'article 33 del conveni col·lectiu d'aplicació, que indica que durant els dies de preparació de rebaixes i inventari, l'empresa pot modificar o perllongar la seva jornada. En total, es tracta de 4 dies a l'any, dos per a rebaixes i dos més per a inventari. Els delegats, tots ells amb una jornada laboral que va de les 9 hores del matí a les 16 hores de la tarda, havien denunciat que la direcció de l'empresa els va obligar a realitzar aquestes hores d'inventari o rebaixes a partir de les 22 hores de la nit, però sense canviar el seu torn a la tarda. És a dir, que van haver de treballar de 9 a 16 hores i de tornar a les 22 hores, un cop finalitzada la seva jornada habitual. Això vulnera, a més, el descans entre jornades, que el conveni col·lectiu estipula en 12 hores. A més, l'empresa es va negar a fer constar aquesta ordre per escrit.

En les denúncies presentades es va fer constar que són ordres "abusives, contràries als drets dels treballadors i que quebranten la bona fe contractual". A més, també es va posar de manifest que els afectats són delegats de la UGT de Catalunya que han estat escollits recentment com a tals, entenent que existeix persecució sindical cap als representants del sindicat en aquesta companyia.

Aquest no és un fet aïllat a El Corte Inglés. Les males pràctiques sindicals contra els delegats i delegades de la UGT de Catalunya són habituals des de les darreres eleccions sindicals. I ho demostra una altra de les denúncies del nostre sindicat, per la qual també va demanar la Inspecció de Treball a la reunió de dilluns, en aquest cas per vulneració del desenvolupament de les tasques sindicals.

En concret, la secció sindical al centre Hipercor-Meridiana (formada per 6 delegats de la UGT de Catalunya) va denunciar que la direcció del centre impedís la distribució d'un full informatiu on s'informava sobre la reunió del comitè celebrada el dia 2 de març. En la denúncia presentada a la Inspecció de Treball, la secció sindical posa de manifest que els fets denunciats vulneren els drets establerts per la legislació vigent i que atempten clarament el dret a informar els treballadors i les treballadores.

Ara, la secció sindical de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés resta a l'espera de les resolucions que prengui la Inspecció de Treball en ambdós casos.


04.05.07

La inspecció insta El Corte Ingles a posar fi a la discriminació sindical d'una delegada de la UGT

Post in inspecciones at 09:19 : Lectures¸ (816)

L'empresa té 7 dies per regular la situació laboral de la delegada

Després de la reunió celebrada avui entre la Inspecció de Treball, representants d'El Corte Inglés i el secretari general de la Federació de Comerç, Hosteleria i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López -convocada per la Inspecció arran de les diferents denúncies interposades pel sindicat per la vulneració de la llibertat sindical i dels drets dels treballadors i de les treballadores dels magatzems- la Inspecció de Treball ha exigit avui a El Corte Inglés que posi punt i final a la situació de discriminació sindical que viu una delegada de la UGT de Catalunya.

Tal i com ha denunciat el nostre sindicat, aquesta treballadora del centre de Plaça de Catalunya va ser canviada de departament (del departament de Territorio Vaquero al d'oportunitats, un departament on s'aplica habitualment un sistema de rotació de personal), veient mermades les seves possibilitats econòmiques, ja que es tracta d'un departament on hi ha moltes menys possibilitats que al de Territorio Vaquero d'aconseguir increments salarials gràcies a les comissions.

La Inspecció de Treball exigeix a El Corte Inglés que en un termini de 7 dies reguli la situació laboral d'aquesta delegada, entenent que la solució passa per incorporar de nou la treballadora en el seu anterior departament i incorporar-la en el sistema de rotació que existeix a l'empresa.

En la reunió mantiguda avui, la Inspecció de Treball també ha volgut tractar dues de les moltes denúncies més interposades pel nostre sindicat. En primer lloc, la denúncia referent a l'incompliment del conveni col·lectiu de Grans Magatzems. Segons recull el conveni, els treballadors i les treballadores de l'empresa han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007. La Inspecció de Treball ha sol·licitat a El Corte Inglés que lliuri la documentació pertinent el proper 11 de maig per poder justificar aquestes irregularitats.

D'altra banda, la Inspecció de Treball també ha demanat a El Corte Inglés que presenti també el proper 11 de maig tota la documentació de què disposi sobre el cas d'una treballadora que va ser víctima d'assetjament laboral per part d'un cap de personal. En concret, el 26 de gener, mentre la treballadora es trobava al seu lloc de treball, l'acusat va acostar-se-li i la va cridar i insultar anomenant-la "guarra" i proferint frases de l'estil "tens l'encefalograma pla". Aquest cap ja ha estat condemnat pel jutjat d'Instrucció per una falta d'insults.

A més de presentar la denúncia als jutjats, la treballadora també va denunciar els fets davant de la Inspecció de Treball exigint que El Corte Inglés assumís la seva responsabilitat com a part coneixedora del continu assetjament laboral que havia patit. Ara, la Inspecció de Treball ha exigit El Corte Inglés que presenti la documentació pertinent.


03.05.07

La inspecció de treball crida El Corte Inglés i el secretari general de comerç de la UGT de Catalunya arran de les diverses denúncies efectuades pel sindicat

Post in inspecciones at 05:59 : Lectures¸ (664)

Arran de diferents denúncies interposades per delegats de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés, la Inspecció de Treball ha convocat pel proper dijous, 3 de maig, al Secretari General de la Federació de Comerç, Hosteleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López, i a un representant dels grans magatzems.

La citació respon a dues de les moltes denúncies que la UGT ha formulat contra El Corte Inglés, concretament a una que va presentar per persecució sindical a una delegada, i l'altra per incompliment del Conveni Col·lectiu.

En el primer cas, la UGT va denunciar l'empresa per vulnerar greument la llibertat sindical dels seus representants a El Corte Inglés, concretament pel cas d'una treballadora que realitzava la feina al departament Territorio Vaquero, a la quarta planta dels grans magatzems de Plaça de Catalunya. Des que va abandonar la seva militància a un altre sindicat per a passar a formar part de la UGT de Catalunya, la treballadora ha patit un assetjament sindical i professional constant.

La segona denúncia per la qual la Inspecció de Treball ha citat les dues parts és per vulneració del conveni col·lectiu dels empleats de Grans Magatzems, i per l'incompliment del contractes laborals establerts. Segons recull el conveni, aquest personal d'El Corte Inglés han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i aquest ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

L'actitud de l'empresa vulnera les normes bàsiques de compliments dels acords signats, tant en el Conveni Col·lectiu com per les normes laborals d'aplicació.